– De fleste ideer er dårlige ideer, det er ideenes natur. Men verst er å ikke ha noen ideer i det hele tatt, konstaterer Sverre Steensen – mens han demonstrerer en av de nyeste oppfinnelsene sine, prototypen på en kombinert kjøkkenmoser og stekespade

LES OGSÅ: Enklere Liv-gründeren måtte gå

Tusenvis av ideer

Idétørke er virkelig ikke Steensens problem. Den 42 år gamle serieoppfinneren fra Vettre har vurdert tusenvis av ideer, egne og andres, i de 11 årene som er gått siden han etablerte butikkjeden Enklere Liv. 200 av dem er utviklet til kommersielle produkter som selges i 30 land.

Mange ble overrasket da Steensen i fjor måtte forlate suksessbedriften han selv hadde skapt.

 

– Han mistet bakkekontakten, drev våre 60 butikker som en venstrehåndsvirksomhet og kostnadene løp løpsk, uttalte styreleder og ny storaksjonær i Enklere Liv, Haslum-investoren Anders Onarheim, til Budstikka i februar.

LES MER: Her er de ferskeste gründerne i Asker og Bærum 

Steensen har ikke veldig mange kommentarer til den saken.

– Jeg ville satse på utvikling, de ville satse på butikk. I stedet for å fortsette å være uenig, tok jeg med meg 10 industri- og tjenestedesignere og 150 av produktene våre over i utviklingsselskapet vårt Unikia, som jeg nå eier alene.

Gjeldfritt etter brudd

Unikia omsatte for 62 millioner kroner i fjor og 110 millioner året før – med henholdsvis 13,9 og 34,8 millioner i driftsunderskudd.

– Kostnadene er større enn inntektene. Du har 20 ansatte og budsjetterer med 40–50 millioner i omsetning i år. Så her bærer det vel mot kostnadskutt?

– Nei, underskuddene skyldes stort sett av- og nedskrivninger. Selskapet er gjeldfritt og har en sterk balanse etter å ha fått inn 90 millioner i egenkapital gjennom såkalt konsernintern gjeldskonvertering, opplyser Steensen.

LES OGSÅ: Helsekost-trøbbel for duppeditt-kjeden Enklere Liv 

Denne operasjonen fant etter det Budstikka forstår sted som en del av bruddet i Enklere Liv.

 

I august åpnet Steensen «verdens første Idélaboratorium», et helt nytt butikkonsept på Karl Johan og i Byporten.

– Det er en kombinasjon av butikk og innovasjonssenter hvor alle kan komme innom. Har du en idé, kan du få direkte tilbakemelding fra industridesignerne våre som arbeider én trapp ned, forklarer Steensen.

SE VIDEO: (Saken fortsetter under videoen)

 

Luer med lys til New York

Unikia utvikler og selger de mest fantasifulle ideer og produkter, slik som «Skjeen som ikke søler», «Paraplyen som ikke blir våt», «Lyspæren som svever» og «Røykvarsleren som senkes ned fra taket når den trenger nytt batteri».

– Eller hva med en biosensor som gjenkjenner uheldig muskelaktivitet og vibrerer når du bør endre stilling. Ideen kom fra noen karer i Oslo, og vi eier selskapet sammen 50/50. Vi er inne på eiersiden i flere slike prosjekter, sier Steensen.

– Oppfinnerbransjen er ikke uten risiko?

– Nei, men man må tørre å satse. Jeg tror den viktigste egenskapen en gründer må ha er mot. Ta ideen om en «lue med lys». Vi ble møtt med skepsis og latter. I dag har vi solgt over 100.000 av dem. Sist ut er Museum of Modern Art i New York. De har bestilt 2.000, smiler Steensen stolt.